Nieuws

‘Prachtige donatie’ van Stadsloop voor
Fietsmaatjes Eemsdelta

APPINGEDAM – De Stadsloop van Appingedam heeft een bedrag van 10.000 euro opgeleverd voor Fietsmaatjes Eemsdelta. De hulporganisatie spreekt van ‘een prachtige donatie’. Zaterdag kon onder prachtige omstandigheden de 24e Huis & Hypotheek Stadsloop Appingedam gehouden worden. Met hulp van vele vrijwilligers heeft de organisatie er in het centrum van Appingedam een geslaagd evenement van gemaakt. Een leuke opsteker voor de organisatie was de inbreng van de nieuwe sponsor NH 1816 Verzekeringen. Dit bedrijf is bereid extra ondersteuning te bieden voor lokale initiatieven en goede doelen wanneer een evenement zich daar ook zelf extra voor inzet. Omdat het de Stadsloop Appingedam lukte via eigen inzamelingen 5.000 euro bijeen te krijgen, verhoogde NH 1816 dit bedrag nogmaals met 5.000 euro.

Fietsmaatjes Eemsdelta koppelt vrijwilligers met inwoners die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Dit is een e-bike waarbij de mensen naast elkaar zitten. Zo kunnen ze genieten van onderlinge gesprekken, de omgeving en zijn ze lekker in beweging.

Fietsmaatjes Eemsdelta is momenteel bezig met de uitbreiding van haar fietsactiviteiten. Behalve in Delfzijl wil de projectorganisatie ook in Appingedam erop uit. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Cosis. In de Fivelstad wordt nu gewerkt aan extra vrijwilligers, een nieuwe fiets en onderdak om fietsactiviteiten voor mensen met een beperking op touw te zetten. De donatie van 10.000 euro is daarbij een zeer welkom gebaar.

Zaterdagavond, voordat de prijzen aan de hardlopers werden uitgereikt, werden de cheques namens de Stadsloop en NH 1816 overhandigd aan het bestuur van Fietsmaatjes Eemsdelta. Voorzitter Marien Blokland van Fietsmaatjes Eemsdelta liet verheugd weten dat met dit mooie bedrag in ieder geval de continuïteit van het project voor de komende jaren is gegarandeerd. Het bestuur is bezig met een aantal andere sponsors om op korte termijn ook een duofiets voor de locatie Appingedam aan te schaffen.
Fietsmaatjes

11 April 2022 – Fietsmaatjes Eemsdelta feestelijk van start!

Stichting Fietsmaatjes Eemsdelta is deze week officieel afgetrapt door wethouder Meindert Joostens en Christa Knol. Delfzijl is de eerste plaats in het Noorden die is begonnen met het landelijke fenomeen Fietsmaatjes.

De stichting Fietsmaatjes Eemsdelta is een initiatief vanuit bewoners. Initiatiefneemster Christa Knol uit Delfzijl-Noord heeft niet-aangeboren hersenletsel. Ze stelde de vraag wat mogelijkheden voor haar en anderen konden zijn om samen te fietsen. Knol is in gesprek gegaan met meerdere actieve vrijwilligers en zo is het initiatief gaandeweg uitgegroeid tot een stichting. Een stichting met vele vrijwilligers en gasten met een beperking die kunnen fietsen op een van de twee duofietsen met elektrische ondersteuning. Naar model Fietsmaatjes Nederland.

Dit bewonersinitiatief is door Huis voor de Sport Groningen, SW&D (sinds 1 januari 2021 Cadanz Welzijn) en de voormalige gemeente Delfzijl ondersteund. In 2019 de eerste aanzet gegeven door de initiatiefnemer. Begin 2020 was het bestuur compleet en de bedoeling was in het voorjaar te starten. Door de coronapandemie is dit uitgesteld, maar achter de schermen heeft het bestuur hard doorgewerkt. Mei 2021 is het initiatief Stichting Fietsmaatjes Eemsdelta geworden. Naar model van Fietsmaatjes Nederland.

Naar Appingedam en Loppersum Juist in Delfzijl-Noord verwacht stichting Fietsmaatjes Eemsdelta veel animo. Er wordt gestart in Delfzijl, maar ze hopen snel uit te kunnen breiden naar Appingedam en Loppersum. Het doel is om in de kernen van de gemeente een of meer duo fietsen te plaatsen. In Delfzijl kan Fietsmaatjes Eemsdelta gebruik maken van de fietsenstalling bij het MuzeeAquarium. Fietsmaatjes Eemsdelta wordt ondersteund door Huis voor de Sport Groningen, Gemeente Eemsdelta, CadanzWelzijn en Wijkbelangen Delfzijl Noord.

(Bron DVHN)