2024

Fietsmaatjes Eemsdelta maakt zich op voor nieuw fietsseizoen tijdens NL DOET!

Fietsmaatjes Eemsdelta organiseert voor haar gasten en vrijwilligers een gezellige bijeenkomst op zaterdag 16 maart 2024 van 13.30-16.00 uur, tijdens NLDOET, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Locatie is het MuzeeAquarium in Delfzijl.
Na een regenachtige en koude winter maken we ons op voor een nieuw fietsseizoen. We maken de spieren los, halen onze fietsvaardigheden op en praten gezellig bij onder het genot van een hapje en drankje. Deze middag organiseert Fietsmaatjes Eemsdelta speciaal voor haar gasten en vrijwilligers en hopen dat nieuwe vrijwilligers zich bij ons aansluiten. Dan zijn onze (fiets)vrijwilligers, net als onze gasten, weer klaar om vele kilometers duo-fietsplezier te ondernemen.
Vrijwilligers gezocht
Wilt u een dagje ertoe doen en het verschil maken voor de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes Eemsdelta? Doe dan mee op 16 maart, maak kennis en help mee én het is nog gezellig ook. Vrijwilliger zijn dóet iets met je!
Door aan NLdoet mee te doen zorgt u er voor dat onze gasten en vrijwilligers echt in het zonnetje worden gezet. Uw inzet is dus hard nodig en zeer welkom! U kunt zich ook als groep aanmelden. Meedoen als vrijwilliger is simpel: ga naar www.nldoet.nl, zoek naar Fietsmaatjes Eemsdelta (postcode 9933) en meld u aan!

Wilt u meer weten over Fietsmaatjes Eemsdelta? Kijk dan op www.fietsmaatjeseemsdelta.nl.
Of neem contact op met de secretaris, telefoon 06-46 35 47 81

50 ritten samen op de duofiets

Op 16 augustus hebben Anjo Knapper en vrijwilliger Hittjo Lange hun 50e duofietsrit gereden. Met een stralend zonnetje hebben ze op hun vaste woensdagmiddag weer een flinke tocht gemaakt. Omdat het de 50e rit was heeft het bestuur van Fietsmaatjes Eemsdelta daar natuurlijk even aandacht aan besteed! De duofiets
werd feestelijk versierd en Anjo en Hittjo kregen wat lekkers mee voor onderweg. Hittjo: “Ik vind het super geweldig dat je dit als vrijwilliger kan doen. We maken
mooie, lange fietstochten en komen op weggetjes waarvan ik het bestaan niet wist!”

Anjo is erg blij met de match die de coördinator van Fietsmaatjes Eemsdelta heeftgemaakt. “Vanaf oktober 2021 maken we deze ritjes. Ze zijn erg ontspannend en zo kom je onder de mensen. Het is hartstikke leuk.” Anjo is slechtziend, maar zijn conditie is nog prima. “Ik trap flink mee, anders krijg ik commentaar van mijn fietsmaatje” grapt hij. Beide heren fietsen graag even naar Termunten om een visje te eten, of naar Woldendorp waar nog bekenden wonen. Maar ook een tochtje over de dijk is favoriet. “We hopen nog vele tochtjes op de duofiets samen te kunnen maken, we genieten er volop van”.

Wilt u net als Anjo ook graag fietstochtjes maken als gast, of als vrijwilliger met een gast er op uit gaan, neemt u dan contact op met de coördinator van Fietsmaatjes Eemsdelta, via info@fietsmaatjeseemsdelta.nl of bel 06 – 463 547 81.

2023

Nationale Vrijwilligersdag

Op Nationale Vrijwilligersdag willen we een bijzonder dankjewel sturen naar alle geweldige vrijwilligers bij Fietsmaatjes!
Jullie zijn de drijvende kracht achter onze missie om samen fietsen mogelijk te maken en verhalen te delen. Jullie inzet en enthousiasme maken écht het verschil. Bedankt voor het delen van jullie tijd, vreugde en kilometers!

In de sneeuw

2022

NL doet 11-03-2023. Dit bestuursteam heeft alles geregeld voor deze geslaagde middag.

Eigen foto. Van links naar rechts: Pieter Dijkhuis, Siska van der Laan, Marien Blokland, Annette Feijen, Jos Boers.

De interactieve gasten/vrijwilligersbijeenkomst tijdens NL DOET op zaterdag 11 maart is een gezellige middag geweest. Ook hebben zich nieuwe vrijwilligers aangemeld. Na de winterstop staan onze gasten en fietsvrijwilligers klaar om vele kilometers duo-fietsplezier te ondernemen.
Door middel van een fietsparcours, begeleidt door fietsinstructeurs, kon men allerlei handigheidjes van de duofiets leren. Ook was er aandacht voor de verkeersveiligheid onderweg. Door de chair workout zijn alle spieren weer losgemaakt en is men er weer helemaal klaar voor om mooie fietstochten te gaan maken. Er is onder het genot van drankjes en hapjes weer volop bijgepraat en de eerste duofiets-afspraken zijn al weer gemaakt.

Vrijwilligers gezocht
Voor nieuw aangemelde gasten zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om te fietsen. Meldt u aan via info@fietsmaatjeseemsdelta.nl of neem contact op met de secretaris, 06 463 547 81

‘Prachtige donatie’ van Stadsloop voor
Fietsmaatjes Eemsdelta

APPINGEDAM – De Stadsloop van Appingedam heeft een bedrag van 10.000 euro opgeleverd voor Fietsmaatjes Eemsdelta. De hulporganisatie spreekt van ‘een prachtige donatie’. Zaterdag kon onder prachtige omstandigheden de 24e Huis & Hypotheek Stadsloop Appingedam gehouden worden. Met hulp van vele vrijwilligers heeft de organisatie er in het centrum van Appingedam een geslaagd evenement van gemaakt. Een leuke opsteker voor de organisatie was de inbreng van de nieuwe sponsor NH 1816 Verzekeringen. Dit bedrijf is bereid extra ondersteuning te bieden voor lokale initiatieven en goede doelen wanneer een evenement zich daar ook zelf extra voor inzet. Omdat het de Stadsloop Appingedam lukte via eigen inzamelingen 5.000 euro bijeen te krijgen, verhoogde NH 1816 dit bedrag nogmaals met 5.000 euro.

Fietsmaatjes Eemsdelta koppelt vrijwilligers met inwoners die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Dit is een e-bike waarbij de mensen naast elkaar zitten. Zo kunnen ze genieten van onderlinge gesprekken, de omgeving en zijn ze lekker in beweging.

Fietsmaatjes Eemsdelta is momenteel bezig met de uitbreiding van haar fietsactiviteiten. Behalve in Delfzijl wil de projectorganisatie ook in Appingedam erop uit. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Cosis. In de Fivelstad wordt nu gewerkt aan extra vrijwilligers, een nieuwe fiets en onderdak om fietsactiviteiten voor mensen met een beperking op touw te zetten. De donatie van 10.000 euro is daarbij een zeer welkom gebaar.

Zaterdagavond, voordat de prijzen aan de hardlopers werden uitgereikt, werden de cheques namens de Stadsloop en NH 1816 overhandigd aan het bestuur van Fietsmaatjes Eemsdelta. Voorzitter Marien Blokland van Fietsmaatjes Eemsdelta liet verheugd weten dat met dit mooie bedrag in ieder geval de continuïteit van het project voor de komende jaren is gegarandeerd. Het bestuur is bezig met een aantal andere sponsors om op korte termijn ook een duofiets voor de locatie Appingedam aan te schaffen.
Fietsmaatjes

11 April 2022 – Fietsmaatjes Eemsdelta feestelijk van start!

Stichting Fietsmaatjes Eemsdelta is deze week officieel afgetrapt door wethouder Meindert Joostens en Christa Knol. Delfzijl is de eerste plaats in het Noorden die is begonnen met het landelijke fenomeen Fietsmaatjes.

De stichting Fietsmaatjes Eemsdelta is een initiatief vanuit bewoners. Initiatiefneemster Christa Knol uit Delfzijl-Noord heeft niet-aangeboren hersenletsel. Ze stelde de vraag wat mogelijkheden voor haar en anderen konden zijn om samen te fietsen. Knol is in gesprek gegaan met meerdere actieve vrijwilligers en zo is het initiatief gaandeweg uitgegroeid tot een stichting. Een stichting met vele vrijwilligers en gasten met een beperking die kunnen fietsen op een van de twee duofietsen met elektrische ondersteuning. Naar model Fietsmaatjes Nederland.

Dit bewonersinitiatief is door Huis voor de Sport Groningen, SW&D (sinds 1 januari 2021 Cadanz Welzijn) en de voormalige gemeente Delfzijl ondersteund. In 2019 de eerste aanzet gegeven door de initiatiefnemer. Begin 2020 was het bestuur compleet en de bedoeling was in het voorjaar te starten. Door de coronapandemie is dit uitgesteld, maar achter de schermen heeft het bestuur hard doorgewerkt. Mei 2021 is het initiatief Stichting Fietsmaatjes Eemsdelta geworden. Naar model van Fietsmaatjes Nederland.

Naar Appingedam en Loppersum Juist in Delfzijl-Noord verwacht stichting Fietsmaatjes Eemsdelta veel animo. Er wordt gestart in Delfzijl, maar ze hopen snel uit te kunnen breiden naar Appingedam en Loppersum. Het doel is om in de kernen van de gemeente een of meer duo fietsen te plaatsen. In Delfzijl kan Fietsmaatjes Eemsdelta gebruik maken van de fietsenstalling bij het MuzeeAquarium. Fietsmaatjes Eemsdelta wordt ondersteund door Huis voor de Sport Groningen, Gemeente Eemsdelta, CadanzWelzijn en Wijkbelangen Delfzijl Noord.

(Bron DVHN)

December 2022 kerst. Fietsmaatjes Eemsdelta brengt fietsend de kerstattenties rond 

Vrijwilligers van Fietsmaatjes Eemsdelta hebben deze week kerstattenties rondgebracht op de duofiets. De leuke, positieve reacties van de gasten en fietsvrijwilligers, voor wie de attenties bestemd zijn, waren hartverwarmend. Een ludieke actie die voor herhaling vatbaar is.